De beveiliging was de laatste dagen minder strikt, de duizenden vrijwilligers konden hun ogen nauwelijks nog openhouden en een deel van de reclameborden verdween nog voor de laatste wedstrijddag al uit het straatbeeld. De Grieken waren klaar met de Paralympische Spelen. Na een overvolle sportzomer is hun hoofdstad toe aan rust. Athene is moe.

Met een sober slot nam Griekenland gisteravond afscheid van de Paralympische Spelen. In verband met het busongeluk van een dag eerder was de sluitingsceremonie net zozeer een eerbetoon aan de atleten als aan de zeven omgekomen kinderen. Zij verloren maandag het leven toen hun bus, onderweg naar Athene voor een bezoek aan de Paralympics, door een vrachtwagen werd geramd. Het afsluitende programma was uit respect teruggebracht tot de kern; zelfs de nationale vlaggen mochten het Olympisch Stadion niet worden binnengedragen. Dat sierde de organisatie. Hoe spijtig het ook was voor de deelnemers, die hun slotfeest in het water zagen vallen.
De Grieken hebben het goed gedaan. Opnieuw. De Paralympics verliepen vrijwel zonder wanklank. Mooie sport in mooie stadions, geen aanslagen, weinig dopinggevallen (zeven). De vooraf gevreesde lege tribunes liepen regelmatig verrassend vol. Zeker in de weekends kwamen de Grieken uit de hele natie naar Athene om hun landgenoten aan te moedigen. Dat die vaak ongenadig hard klop kregen, deed er niet toe. Een dagje Paralympics was een familie-uitje. Voor tien euro kwam je alle accommodaties binnen.
De laatste dagen sloeg de vermoeidheid toe. De alom aanwezige vrijwilligers liepen op hun laatste benen. Niet verwonderlijk met werkdagen van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Op de slotzondag leek iedereen uit te slapen. Wie vroeg genoeg op het tennispark was, kon zo doorlopen naar het centre court. Geen kaart werd gecontroleerd, geen tas doorzocht.
De wereld wendt zich vanaf vandaag weer af van de Grieken. Die zitten opgescheept met een miljardenschuld en stadions zonder teams om in te spelen. De herinneringen zijn zoet: eerst Europees voetbalkampioen, toen de Olympische en als afsluiting de Paralympische Spelen in hun vaak vergeten land. Het blijft er nog wel even boven de dertig graden, maar de zomer van Griekenland is voorbij.

Sven Remijnsen
Gepubliceerd in: GPD-bladen (2004)